Kopogtat az elektroporáció!

 

Dr. Balogh György

(bőrgyógyász-kozmetológus)

 

A klasszikus mezoterápiát több mint ötven éve végezzük az orvosi gyakorlatban. A kezelés lényege, hogy a megfelelő helyre apró tűszúrásokkal bejuttatott kis mennyiségű hatóanyaggal jelentős pozitív biológiai hatást tudunk elérni a szervezet legkülönfélébb betegségeinek kezelésében.

A mezoterápiát az esztétikai bőrgyógyászat és a testkezelés is alkalmazza, de a hatóanyagok bejuttatása itt is ugyanaz volt, vagyis sorozat-tűszúrásos kezelést alkalmaztunk manuálisan, vagy gépesítve. A tűs módszer miatt a páciensek egy része visszariadt a kezeléstől, illetve sokan nem engedhették meg a szúrások helyén esetlegesen kialakult kisebb bevérzések felszívódásához szükséges 1-3 napos kényszerpihenőt. 2003-ban drámai felfedezést tett két észak-amerikai orvoskutató (Peter Agree, Roderick Mackinnon), melyért kémiai Nobel-díjban részesültek. Kimutatták a sejtmembránokban a protein és az aquagén csatornákat (aquaporin-2), amelyeket speciálisan modifikált rádiófrekvenciával meg is tudtak nyitni. Így sejtszintű penetrációt hoztak létre nemcsak a hámban, hanem a bőr alatti mély szövetekben is. A megnyitott csatornák segítségével a sejtekbe a legkülönbözőbb ionos és nem ionos, különböző méretû víz- vagy zsíroldékony anyagok bevitele vált lehetővé nagy mennyiségben (0,25g-1,5g percenként). A felfedezés forradalmasította a lokális hatóanyag-bevitelt, eredményesebb, mint az iontoforézis, hatékonyabb, mint az ultrahangos sonoforézis, és több mint a tűs mezoterápia, hiszen itt a hatóanyag bejutása biztosított, de a sejtszintű anyagfelvétel nem. Gyorsul a hámon, a faggyú- és a verejtékmirigyen keresztüli transzcelluláris és intercelluláris anyagvándorlás. Ráadásul nincsenek mellékhatások, nincs vérzés, nincs fájdalom, nincs gyógyulási idő. A protein és aquagén csatornák megnyitását elektroporációnak nevezzük. A módszer nemzetközi szakirodalomban meghonosodott neve az IMRF szisztéma.

A rádiófrekvenciás hullámok teljesen reverzibilisen “kezelik” a sejtmembránt, károsodást nem idéznek elő, a kezelés után a megnyílt csatornák záródnak, de a bevitt anyagok bent maradnak, és kifejtik sejtszintű hatásukat. Az elektroporációval legyõzhető a hám barrierfunkciója, amit a következő mérési eredmények bizonyítanak az egyszerű lokális kezeléssel való összehasonlításban:

600%-kal több hatóanyag a szarurétegben

1200%-kal jobb hatóanyag-penetráció a hámban

4000%-kal több hatóanyag a bőralatti kötőszövetben

Az elektroporáció alkalmazásával kész koktélkeverékek és egyénileg összeállított mezoterápiás koktélok is bevihetőek a bőr mély rétegeibe. Az esztétikai kezelésekben a forradalmian új rádiófrekvenciás módszert alkalmazzuk a mezolift, a mezocellulit, a lipolizáló-alakformáló, a mezohaj, a mezostria és a mezopigment kezelésekben.

A terápiát ne végezzük terheseken, epilepsziásokon, pacemakereseknél, súlyos aknés pácienseknél.